Wij zijn de beste multitaskers! Wees er maar trots op! - Succesmoeders.nl
15757
post-template-default,single,single-post,postid-15757,single-format-standard,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-content-sidebar-responsive,columns-4,qode-theme-ver-16.8,qode-theme-bridge

Wij zijn de beste multitaskers! Wees er maar trots op!

Wij zijn de beste multitaskers! Wees er maar trots op!

Wij moeders kunnen dat… 2 dingen tegelijk doen en dan ook nog aan 3 andere dingen denken. Toch?


We schieten, ogenschijnlijk, moeiteloos, van het één naar het ander en jongleren er zo op los. We moeten ook wel als drukke moeders. Het gezinsleven rust immers op onze schouders en dan hebben we ook nog een baan en de sociale contacten bijhouden is onze taak. Toch? Want wij zijn daar gewoon beter in.
Zo werk ik het liefst nog even door als de kids uit school komen. Mijn laptop staat aan en zij drinken aan tafel een glaasje limo. Ik typ nog een berichtje en hoor de schoolverhalen aan…

Herkenbaar?

Stop ermee…. Echt! Stop ermee!

Als je meer dingen tegelijk doet doe je niets met échte aandacht. We denken dat we kunnen multitasken maar onze hersencapaciteit gaat drastisch naar beneden als we meer dingen tegelijk doen. Volgens een Engels onderzoek zou ons IQ tijdelijk sterker verlagen dan tijdens het roken van wiet of een nacht niet slapen. We zijn gewoonweg niet in staat twee dingen tegelijk goed te doen. Dat kunnen onze hersenen niet aan.


Wat we eigenlijk doen is ‘switchtasken’.. we wisselen steeds snel tussen meerdere taken en verliezen daardoor onze concentratie. Dus.. ga weer gewoon één ding tegelijk doen, monotasken, en doe dat goed. De voordelen zijn niet mis:

  • Je gaat effectiever en efficienter te werk, je kunt daardoor ook veel sneller een taak afstrepen van je to-do-list (en dat willen we wel, toch?)
  • Je maakt veel minder fouten omdat je hersenen zich kunnen concentreren op 1 ding
  • Geeft meer rust en voldoening doordat je de dingen goed hebt gedaan en aandacht hebt gegeven die het verdiend
  • Je spaart energie… doordat je minder stress hebt, minder fouten maakt (en die dus niet hoeft te herstellen)
  • Je bouwt aan zelfdiscipline omdat het ons moeite kost onze aandacht op 1 taak te richten. Je ontwikkelt dus discipline als je je ertoe zet te monotaskenMensen willen graag met je communiceren omdat jij naar ze luistert (en niet tegelijk op e telefoon kijkt)
Kortom… op naar 1 taak tegelijk, op naar rust, op naar die voldoening omdat je de dingen die je moest doen ook goed hebt gedaan! En dus de schoolverhalen van de kids écht hebt gehoord!


Met positieve groet,
Succesmoeders


Amanda van StamGeen reactie's

Geef een reactie